Verem hastalığı geçmişte çok sayıda kişinin etkilendiği bir hastalıktır. Bu hastalık günümüzde çok az görülmeye başlanmıştır. Verem hastalığı günlük hayatı etkileyen ve yayılan bir hastalıktır. Bu sebeple devlet vereme karşı önlem almaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından hazırlanan bir proje ile bazı kriterler belirlenmiştir ve bu kriterlere uyan kişilere maaş bağlanması kararı alınmıştır.
Bakanlık verem ve SSPE hastalarına yönelik olarak mali yardım sunmaktadır. Verem hastaları maddi ve sosyal yönden kayıplar yaşadıkları için hayat düzenlerinin korunması için bir miktar maaş bağlanmaktadır. Bu sayede verem hastasının öz bakımı ile ilgili ihtiyaçları karşılanabilmektedir. Belirlenen şartlara uyan hastalara yardım bağlanır. Bu yardımdan faydalanabilmek için verem ve SSPE hastası olmanın yanı sıra bazı farklı kriterler aranır. Türk vatandaşı olması, gelir testi sonucu yardım ihtiyacı olduğunun tespit edilmesi bu şartlardandır. Bu şartlara uyan kişilere belirlenen miktarlarda maaş bağlanır.
Verem Maaşına Nasıl Başvuru Yapılır?
İçindekiler
Başvuru için hastanın ikamet ettiği il yada ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına gidilmelidir. Vakfa giderek başvuru oluşturulabilir. Hasta şahsen başvuru yapamayacak durumdaysa onun yerine ev halkından birisi başvuru yapabilir. Ancak bu kişinin yasal veli yada varis olması gerekir. Başvuru incelendikten sonra karar bildirilir ve maaş bağlanır.
Verem Maaşını Kimler Alabilir?
Kişilerde aranan kriterler şu şekildedir:
- Hanedeki maaş miktarının asgari ücretin yaklaşık olarak 2/3ünün altında olması
- TC vatandaşı olması
- Tedavilerini Verem Savaş Dispanserlerin yaptırıyor olmaları
- Hastanın yada yakınlarının sosyal güvencelerinin olup olmaması önemli değildir.
- Evde bakım yada SED yardımlarından faydalananlar başvurabilir.
Bu kriterlere uyan kişiler başvurarak verem maaşından faydalanabilirler.
Verem Maaşı Ne Kadar Süre ile Verilir?
Verem maaşının belirli bir süresi vardır. Bu süre belirli şartlar incelenerek belirlenir. Verem maaşının yardım süresi bazı kriterler bakılarak belirlenmiştir. Verem hastalarına verilen verem maaşının süresi şu şekilde belirlenmiştir.
- Önceden tedavi görmemiş olan tüberküloz hastaları için 6 ay tam ve 6 ay idame yardımı
- İlaçla tedavi olan tüberküloz hastaları için 24 ay tam ve 6 ay idame
- Menenjit tüberküloz hastaları için 12 ay tam ve 6 ay idame
- Kemik tüberküloz hastaları için 9 ay tam ve 6 ay idame