Türkiye deprem kuşağında bulunan bir ülkedir. Bu yüzden sık sık deprem olmaktadır. Türkiye, önemli deprem kuşaklarından biri olan ve Azor Adaları’ndan başlayıp Güneydoğu Asya’ya kadar uzanan Alp-Himalaya deprem kuşağında yer almaktadır. Alp-Himalaya kıvrım kuşağında bulunan Anadolu’nun oldukça büyük bir kısmı ikinci derece deprem kuşağında yer almaktadır. Türkiye’deki deprem kuşakları 5 grupta toplanır :
1. Dereceden Deprem Kuşağı : Tektonik çukurluklar ve aktif kırık hatları yakınındaki alanlardır. Burada meydana gelen depremler büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olur.
2. Dereceden Deprem Kuşağı : Depremlerin birinci derece deprem kuşağındakine oranla daha az zarar verdiği alanlardır.
3. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların az zararla geçtiği alanlardır.
4. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az zararla ya da zararsız geçtiği alanlardır.
5. Dereceden Deprem Kuşağı : Sarsıntıların çok az olduğu ya da hiç hissedilmediği alanlardır.
Türkiye’nin büyükçe bir kısmı ikinci derece deprem kuşağında bulunmaktadır. Başımıza gelen depremden dolayı herkes Türkiye’nin deprem riski bulunan bölgelerini görmek istedi. Türkiye deprem haritasına bakarak bulunduğunuz ilin riskli olup olmadığını görebilirsiniz. Riskli bölgelerin gösterildiği güncel haritalar için makalemizin devamını okuyabilirsiniz.
Türkiye Deprem Haritası
Türkiye deprem tehlike haritası AFAD tarafından yayınlanmıştır. AFAD tarafından yürütülen proje ile Ulusal Deprem Araştırma Programı yani UDAP kapsamında desteklenen bir proje olmuştur. Bu destekle harita ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca DASK yani Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından da destek verilmiştir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği ve Türkiye Deprem Tehlike Haritası aynı tarihte yürürlüğe girmiştir. Proje kapsamında oluşturulan haritalar aşağıda verilmiştir. İnceleyerek fikir edinebilirsiniz.
Türkiye Deprem Haritası Sorgulama
Online olarak inceleme yapabileceğini harita için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.
İnteraktif haritaya buradan ulaşın (https://tdth.afad.gov.tr/)
AFAD “Türkiye Deprem Tehlike Haritası”nı internet uygulamasına dönüştürerek herkesin kolayca ulaşabilmesini ve inceleyebilmesini sağlamıştır. Uygulamayı kullanmak için e-devlet kapısı sistemini kullanmalısınız. e-devlet şifreniz ve TC kimlik numaranız ile sisteme girebilirsiniz.