Plakaya yazılan ceza sorgulama işlemini, e-Devlet üzerinden yukarıdaki adımları takip ederek yapabilirsiniz. Bu sayede siz farkında olmasanız bile aracınıza ceza yazılıp yazılmadığını öğrenebilirsiniz. Plakaya yazılan cezaları öğrenmek için e-Devlet’e girdikten sonra “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” kısmına girmelisiniz. Bu sayede ödemeniz gereken miktarı kolayca öğrenebilirsiniz.
Radar Cezası Yediğimi Nasıl Anlarım?
İçindekiler
Radar cezası yediğinizi anlamak için e-Devlet üzerinden sorgulama yapmalısınız. Sorgulama işlemi hemen sistemde görünmeyebilir. Bu nedenle belirli aralıklarla tekrar sorgulama yapabilirsiniz. Sorgulama yapmak için turkiye.gov.tr adresine girmeniz gerekir.
E-Devlet’te radar cezası şeklinde ayrı bir sorgulama ekranı bulunmaz. Tüm trafik cezaları, aynı ekrandan sorgulanabilir. Sorgulama sonrasında vakit kaybetmeden cezayı ödemenizde fayda vardır. İnternet bankacılığı ya da mobil bankacılık hizmetlerinden yararlanarak ödeme yapabilirsiniz.
Radar Cezası Kaç Günde Gelir?
Radar cezasının gelme süresi, 3 ila 7 gün arasında değişiklik gösterir. Trafik cezaları hemen e-Devlet sisteminde görünmeyebilir. Bu nedenle toplam tutarı öğrenmek için bu sürenin geçmesini beklemeniz gerekebilir. Öte yandan eğer tutanak üzerinden ceza yazıldıysa belge numarası üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
Radara Yakalanmak Ne Kadar?
Radara yakalanma karşılığında uygulanacak ceza miktarı, hız aşımına bağlı olarak değişir. Hız aşımı çok fazla ise ödemeniz gereken miktar da artar. Bu nedenle trafik kurallarına uygun bir şekilde araç kullanmaya dikkat etmelisiniz.
Radar Cezasına İtiraz Edilir mi?
Radar cezasına itiraz etmek mümkündür. Bu itirazı en geç on beş gün içerisinde yapmanız gerekir. Cezalara itiraz için sulh ceza mahkemelerine başvurmalısınız. Başvuru sırasında, karar tutanağını mahkemeye ibraz etmelisiniz.
Radar Cezası Ödenmezse Ne Olur?
Radar cezası ödenmezse ceza miktarına faiz uygulanır. Trafik cezalarının en geç bir ay içerisinde ödenmesi gerekir. Ödeme yapmadığınız takdirde %5 tutarında aylık faiz tutarı ile karşılaşırsınız.
Ödeme sürekli ertelendiği takdirde icra ve haciz gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu nedenle bir an evvel ödeme yapmakta fayda vardır. Zaman zaman çıkarılan yapılandırma yasalarından yararlanarak da ödeme yapabilirsiniz. Yapılandırma yasaları sayesinde ceza tutarını 48 eşit takside kadar bölebilirsiniz. Aynı zamanda farklı taksit seçeneklerini de değerlendirebilirsiniz.
İnteraktif Vergi Dairesine girerek yukarıdaki yapılandırma ekranından başvuru yapabilirsiniz.
Burada sizden istenen bilgileri girerek borcunuzu nasıl ödeyeceğinizi belirleyebilirsiniz. Yapılandırma ödemelerini düzenli yapmadığınız takdirde yapılandırma bozulur. İlk iki taksiti arka arkaya ödemediğiniz takdirde yapılandırma hakkınız sona erer. E-Devlet radar cezası sorgulama işlemi ile borcunuzu istediğiniz zaman takip edebilirsiniz.