20 yaşına gelen Türk vatandaşı erkekler askerlik görevlerini yerine getirmek üzere askere alınırlar. Askerlik çağı gelen ve yaşını dolduran erkekler sağlık, eğitim gibi özel durumlarının incelenmesi için kontrol edilir. Bu işleme askerlik yoklaması adı verilir. Askerlik yaşı gelen yada tecili biten erkekler askerlik yoklaması için başvuru yaparak çağrılmayı talep edebilirler. Askere gitme yaşı 20dir. Bu yaş dolduğunda askerlik yoklaması belirlenen kanuni tarihler arasında yapılmalıdır. Tarihlerin geçmesi ve yoklamanın yapılmaması durumunda yoklama kaçağı olarak kayıt edilirler. Böyle bir duruma düşmemek için dikkat edilmesi gerekir.
e-devlet Askerlik Yoklama Başvurusu Nasıl Yapılır?
Askerlik yoklamasına e-devlet üzerinden başvurmak için ‘Yoklama Başvurusu’ sayfası kullanılır. Bu sayfaya aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Bağlantıya tıkladıktan sonra giriş yap butonu yardımıyla sisteme giriş yapmanız gerekir. Daha sonra aşağıdaki adımları izlemelisiniz.
- Sizden istenen kimlik doğrulamasını yapın.
- Sonra “Kamu Kurumları” menüsüne tıklayın.
- “Milli Savunma Bakanlığı” sayfasına girin.
- Sayfada “ASAL Yoklama İşlemleri” menüsü altında yer alan ve aşağıda gösterilen “Yoklama Başvurusu” sekmesine tıklayın.
Askerlik Yoklaması Nasıl Yapılır?
e-devlet sistemi üzerinden ‘e-Yoklama ve Aile Hekimi İşlemleri Projesi’ bölümü kullanılarak yoklama için istenen belgeler doldurulabiliyor. Aile hekimine giderek yoklamada yapılan sağlık kontrolleri yapılabiliyor. İzlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- e-devlet sistemine giriş yapmalısınız.
- Giriş yaptıktan sonra arama kısmına ‘ASAL Yoklama İşlemleri’ yazın.
- ‘ASAL Yoklama İşlemleri’ başlığı altında bulunan “ASAL Yoklama Başvurusu” bölümüne tıklayın.
- Yoklama işlemlerini ve sevk asreklik tecil gibi işlemlerinizi buradan yapabilirsiniz.
- İstenen bilgileri eksiksiz ve doğru bir şeklide girin.
- Fotoğrafınızı yükleyin.
- Sınıflandırmaya Esas Ek Bilgi Formu ve Yoklamada Uygulanacak Sağlık Durumu Hakkında Bilgi Formunu doldurun.
- Bu formlar doldurulduktan sonra aile hekiminize giderek TC kimlik kartınız ve sağlık raporunuz ile birlikte başvuruda bulunun.
- Askerlik yoklaması muayeneniz aile hekiminiz tarafından yapılacaktır.
- Muayene sonrası Askerliğe elverişlidir kararı verilirse yoklama işlemi tamamlanır.
Bu aşamadan sonraki kayıtları aile hekiminiz tamamlar. Sizin yapmanız gereken bir şey kalmamıştır. Yoklama başvurunuzu ve askerlik durum belgenizi e-devlet üzerinden görebilir ve çıktı alabilirsiniz.