e-devlet gelir testi bazı durumlarda istenen bir testtir. Yardım başvurularında yada bazı borçların silinmesi aşamasında talep edilebilir. Özellikle Genel Sağlık Sigortası için bu test sıklıkla istenmektedir. Gelir testi sosyal güvencesi olmayan kişilerin sosyal devlet imkanlarından faydalanabilmesi için yapılan bir testtir. Gelir testi yapıldıktan sonra eğer kişinin muhtaç durumda olduğu görülürse devletten yardım talebinde bulunulur. Ayrıca sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanılabilir. Sosyal güvencesi bulunmayan kişilere yapılır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olunması gerekiyor. Gelir testi nasıl yapılır bilgisine makalemizin devamından ulaşabilirsiniz.
E-Devlet Gelir Testi Nasıl Yapılır?
e-devlet üzerinden gelir testi yapılmaz. Sadece gelir testi sonucunu görebilirsiniz. Gelir testi yaptırmak isteyen vatandaşların önce başvuru oluşturmaları gerekir. Bunun için yaşadıkları ilçede bulunan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına başvurabilirler. Buralardan alacakları formu eksiksiz ve doğru şekilde doldurduktan sonra teslim etmeleri gerekir. Ayrıca başvuru sırasında bazı belgeleri hazırlamaları gerekir. Bu belgeler şu şekilde sıralanabilir:
- TC kimlik kartı ve fotokopisi,
- İkametgah belgesi
- 2 adet vesikalık fotoğraf
Bu belgelerle birlikte Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma vakıflarına giderek gelir testi talebinde bulunabilirsiniz. Başvurular Sosyal Güvenlik Kurumuna ulaştırılır ve inceleme başlar. Gelir testinde bakılan ayrıntılar şu şekildedir:
- Haneye giren toplam aylık gelir,
- Ailenin oturmuş olduğu evin rayiç bedelinin 240’ta biri (ev sahibi veya kiracı olmaları fark etmez),
- Ailenin oturmadığı konutu var ise, o konutun rayiç bedelinin 240’ta biri,
- Ailenin oturmadığı konutu kirada ise, hesaplamaya kira bedeli konu olur,
- Ailenin dükkanları mevcut ise, dükkanların rayiç bedelinin 240’ta biri,
- Arazi veya tarlaların rayiç bedelinin 240’ta biri,
- Binek otomobil veya ticari amaçlı binek araç için, rayiç bedelinin 120’de biri,
- Hayvancılıkla ilgilenen kişiler için, hayvanlar üzerinden elde ettikleri gelir (gelir tespiti ilçe ya da il Tarım Müdürlükleri tarafından yapılır),
- Kişilerin bankadaki mevduat hesaplarının aylık faiz getirisini iki katı,
- Aile bireylerinden burs veya yardım ödemesi alanlar için, aylık ödemenin ortalaması,
- Diğer tüm gelirlerin aylık ortalaması şeklinde hesaplanır.
- Harcamalar ise aylık olarak; gıda, giyim, yiyecek, kira, sağlık, eğitim, ulaşım, sigara gibi gider kalemlerinden hesaplanır.
Bu detaylara bakılarak gelir testiniz yapılır. Sonucu e-devletten öğrenebilirsiniz.