Uzun zamandır hayatımızda olan Corona virüs gerçeği ile birçok vatandaş test yaptırmak zorunda kalmıştır. Ancak yaptırmayan bir kısım vatandaş bu testin nasıl yapıldığını merak etmektedir. Öncelikle belirtmek isteriz ki, corona virüs belirtisi gösteren yada temaslı vatandaşlar devlet hastanesine giderek, ücret ödemeden bu testi yaptırabilirler. Eğer özel hastanelerde yaptırmak isterlerse buralarda hastanenin talep ettiği miktarda ücret ödemeleri gerekir.
Corona Testi Nasıl Yapılır?
İçindekiler
Covid 19 testini yaptırmak isteyen kişi sağlık kuruluşuna başvurduktan sonra şu işlemler uygulanır:
- İlk olarak ağız ve burundan alınan sıvı örnekleri laboratuvara gönderiliyor. Alınan numuneler değerlendirildikten sonra sonuç belirleniyor.
- Eğer hastada belirti yok ise ve sonuç negatif çıkmışsa herhangi bir uygulama yapılmıyor.
- Ancak sonuç negatif olmasına rağmen hastada belirtiler mevcutsa, doktorun gerek görmesine bağlı olarak kan testi alınır.
- Doktor gerek görürse tomografi isteyebilir.
Covid 19 Testinin Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Bu süreç testin yapıldığı kuruluşa göre değişir. Başvurduğunuz hastaneye göre 1-3 gün içinde sonuçlar çıkıyor.
Covid 19 Test Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Testinizi verdikten sonra sonucu E-nabız üzerinden öğrenmeniz mümkündür. Bunun için öncelikle TC kimlik numaranız ve şifrenizle sisteme giriş yapmalısınız. Daha sonra yaptırdığınız testin sonucunu görebilirsiniz.
Covid 19 Testim Pozitif Çıktı, Ne Yapmalıyım?
Test sonucunuz pozitif ise evinize giderek kendinizi karantinaya almanız gerekiyor. Ayrıca Sağlık Bakanlığına durumu bildirmelisiniz. Size verilecek olan ilaçları düzenli olarak kullanarak evde tedaviye devam etmelisiniz.
14 gün boyunca ilaçlarınızı düzenli olarak almanız gerekir. Ek olarak dengeli beslenerek bağışıklığınızı güçlendirmeniz faydalı olacaktır.
Durumu daha ağır olan hastalar hastanede tedavi altına alınırlar.
Sağlık Bakanlığı’nın evde Covid-19 tedavisi ile ilgili önerileri şu şekildedir:
- Eve ziyaretçi kabul etmemelisiniz.
- Başka kişi/kişiler ile aynı ortamı paylaşmak zorunda kaldığınız zaman tıbbi maske takmalısınız.
- Yemeğinizi aile bireylerinizden ayrı, tek başına yemelisiniz.
- Bol su tüketmeye ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz.
- Ev halkına bulaş riskini önlemek için mümkünse diğer kişilerden farklı bir odada, mümkün değil ise iyi havalanan bir odada oturmalı, diğer kişilerden en az 1 metre uzakta olmalı ve tıbbi maske takmalısınız. Maskenizin nemlenmesi halinde yenisi ile değiştirmelisiniz. Özellikle evde yaşayan 60 yaş üstünde ve/veya COVID-19’un ağır seyredebileceği risk faktörü olan bireyler varsa mümkünse aynı evde bulunmamalı ya da temas riskini en aza indirilmelisiniz.
- Ev içindeki hareketinizi olabildiğince sınırlı tutmalısınız.
- Varsa ayrı tuvalet ve banyo kullanmalısınız.
- Ortak tuvalet, banyo kullanılıyorsanız bu alanlar iyi havalandırılmalıdır. Banyo ve tuvaletler günde en az bir kez sulandırılmış çamaşır suyuyla (1/100 normal sulandırmada) temizlenmelidir. 1/100 sulandırılmış çamaşır suyu hazırlanışı: 5 litre suya küçük çay bardağının yarısı kadar çamaşır suyu
- Öksürme veya hapşırma sırasında bir mendille (tercihen tek kullanımlık kağıt mendille) ağzınızı kapatmalı, kullanılmış mendillerinizi ağzı kapalı naylon poşetlere koymalı, ikinci bir naylon poşete koyarak atmalı ve ellerinizi sık yıkamalısınız.
- Kişisel eşyalarınızı başkaları ile paylaşmamalı, ev halkının bardak, tabak, havlu gibi eşyalarını kullanmamalı; eğer kullanmanız gerekirse bunları su ve sabunla yıkanmalısınız. Kullandığınız kıyafetler, havlu, çarşaf gibi tekstil ürünleri 60-90°C’de deterjan ile yıkanmalıdır.
- Odanızın temizliği esnasında eldiven ve maske kullanılmalıdır. Solunum yolu veya vücut çıkartıları ile kirlenme olması durumunda su, sabun veya deterjanla temizlik yaptıktan sonra, tüm yüzeylerin 1/100 normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyuyla temizlenmesi gerekir. Belirgin şekilde kirlenme olduğunda ise 1/10 normal sulandırma ile hazırlanmış çamaşır suyu kullanılmalıdır.
Bu öneriler testi pozitif çıkan vatandaşlar içindir.