Deprem sonrası vatandaşların yaralarının sarılması için çalışmalar başlamıştır. Bu çalışmalardan biriside hasar tespit çalışmalarıdır. Depremde yıkılan, hasar alan evler kontrol edilerek risk dereceleri belirlenmekte ve hasar durumları raporlanmaktadır. Böylece vatandaşların yıkılmayan evlerine girip giremeyecekleri yada yıkılan evleri ile ilgili yapılacak işlemlerin önü açılmaktadır. Hasar tespit sonuçlarının mahalle muhtarlıklarında ilan edilmesinin ardından 1 aylık itiraz süresi vardır. Verilen hasar tespit sonucunun tekrar gözden geçirilmesini isteyen bireyler bu süre içinde e-Devlet ve iletişim ofislerinden itiraz başvurularını yapabilirler. Böylece yeniden hasar tespiti yapılabilmektedir. Hasar tespit sorgulama yöntemleri aşağıda verilmiştir. Bu yöntemleri kullanarak binanızın hasar durumunu öğrenebilirsiniz.
Hasar Tespit csb.gov.tr Üzerinden Nasıl Yapılır?
Hasar tespit sorgulama işlemi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesi olan csb.gov.tr adresini kullanabilirsiniz. Burada oluşturulan sorgulama formunu kullanabilirsiniz. Sizin için oldukça pratik bir yöntemdir. Nasıl yapılacağını ve size sunulan sorgulama türlerini makalemizin devamından okuyabilir ve öğrenebilirsiniz.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının İnternet Sitesi Üzerinden Hasar Tespit Sorgulama
Online olarak hasar tespit sorgulaması yapmak isteyenler için bir seçenekte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesidir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının internet sitesinden kolayca hasar tespit sorgulaması yapabilirsiniz. Bunun için aşağıdaki bağlantıya tıklamanız gerekir.
Hasar Tespit Sorgulama sayfası için buraya tıklayınız.
Bağlantıda karşınıza gelen sayfada sizden bazı bilgiler istenir. Bu bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girerek sonucu görebilirsiniz. Size 3 farklı sorgulama imkanı sunulur. Bu imkanlar:
- TC Kimlik numarası ile Hasar Tespit Sorgulama : TC kimlik numaranızı girdikten sonra yan tarafta bulunan güvenlik kodunu girin ve sorgula butonuna tıklayın.
- Yapı Bilgileri ile Hasar Tespit Sorgulama : Askı kodunu girdikten sonra yan tarafta bulunan güvenlik kodunu girin ve sorgula butonuna tıklayın.
- Adres ile Hasar Tespit Sorgulama : İl, ilçe, mahalle, sokak, bina no bilgilerini girdikten sonra yan tarafta bulunan güvenlik kodunu girin ve sorgula butonuna tıklayın.
Elinizde hangi bilgi bulunuyorsa ona uygun alandan hasar tespit sorgulamanızı yapabilirsiniz. Bu üç seçenekte de kolayca hasar tespit sonucunuzu sorgulayabilir ve binanıza verilen raporu görebilirsiniz.