Hisse senedi şirketlerin ortaklarına sahip oldukları sermaye payını belgelemek için verdikleri kıymetli evraklara denir. Bir şirkette 100 tane hisse senedi varsa 5 tanesini değerini ödeyerek alabilirsiniz. Şirketin yüzde 5 ortağı olursunuz ve o hisse senedi size şirkete kar ve zarar ortaklığı verir. Yönetim kuruluna katılma ve oy hakkı gibi sorumluklarınız da olur.
Borsalarda alıcı ve satıcılar genellikle komisyoncuların aracılık yapmasıyla karşı karşıya gelirler. Bu karşılaşmada Satıcının arzı ile alıcının talebi fiyatı belirler. Ve anlık olarak değişen arz talep dengesine göre fiyatlarda değişiklik gösterir. Her borsanın kendine özgü kuralları ve standartları olabilir. Aynı zamanda borsalarda bir düzenleyici denetleyici kurumlar olur. Türkiye’de Borsa İstanbul, bir anonim şirket olarak kendi yönetim kurulunun aldığı kararlar ile yönetilir.
Borsada Kullanılan Tahta Tabiri Nerden Geliyor?
İçindekiler
Borsada işlem gören hisse senetleri için kullanılan farklı kavramlar vardır. Bu kavramlar tahta, tahta kapanması, tahta yapıcı, tahta açılması gibi çeşitli şekillerde söylenmektedir. Kullanılan tahta ifadesi alış satış işlemlerini belirtir. Tahta denmesinin nedeni geçmişte teknoloji bu kadar gelişmediği zamanlarda, borsada yatırım yapanların alış satış hareketlerini tahtaya yazarak takip etmeleriydi. Bu nedenle tahta tabiri yerleşti. Bu tahta sayesinde var olan hareketlilik takip edilebiliyordu. İnternet hayatımıza girdikten ve yaygınlaştıktan sonra bu zor yöntem geride bırakıldı. Yerine daha kolay ve pratik olan yöntemler geldi. Ancak bu tabir hala kullanılmaya devam etmektedir.
Borsada Kullanılan Tahtacı Tabiri Nedir?
Borsada kullanılan tahtacı tabiri tahta kullanıldığı zamandan dilimize yerleşmiştir. Alış satış işlemlerini düzenleyen kişilere verilen isme tahtacı denir. Tahtacı hisse senetlerini istediği gibi hareket ettirebilecek yetkiye sahiptir. Önceden işlemler manuel yürüdüğünden tahtacı bilinirdi ancak günümüzde dijital hareketlilik sebebiyle bunu öğrenmek zordur.
Tahta Kapanması Ne Demek?
Hisse senetlerinin alım satıma kapanması demektir. Tahta kapanması hisse senetlerinin alım satım işlemlerinde kunanlara uymayan bir durum olduğu zaman sonlandırılır, bunu ifade eder. Kanunlara uygun şekilde işlem yapılmadığı durumlarda yada bazı durumların uygun olmaması durumunda tahta kapanır. Tahta kapanması olan hisse senetleri borsadan çıkmaz, sadece alım satım işlemine kapalı hale getirilir.