Araçların günlük hayatta kullanımı arttıkça, yaşadığımız şehirlerde trafikte aynı oranda artmaya başlamıştır. Artan trafik ve sürücü hataları kazalarında beraberinde getirmiştir. Trafik kazalarında daha önce polis devreye girerken, getirilen düzenlemeler ile birlikte sürücülerin anlaşması durumunda, kaza tespit tutanağı doldurulur. Bu tutanak kazaya sebebiyet veren tarafın belirlenmesi ve oluşan hasarların telafi edilmesi için önemlidir.
Neden Kaza Tespit Tutanağı Dolduruluyor?
Kaza olduktan sonra kusurlu tarafın hangisi olduğu, kazanın nasıl olduğu gibi bilgiler bir tutanağa yazılır. Bu bilgiler daha sonra kazada kusurlu olan kişi tarafından aracın yapılacağı servise teslim edilir. Daha sonra exper servisten bu tutanağı alarak, sigorta şirketine ulaştırır. Sigorta şirketinin hasar bedelini ödemesi için bu tutanağın olması gerekir.
Bu süreci kısaca özetlemek gerekirse:
- Kazadan sonra tutanak 2 suret halinde hazırlanır.
- Kusuru olmayan taraf elindeki tutanakla aracın onarım yapılacağı servise gider. Burada kaza ile ilgili dosya açılır.
- Tutanak, karşı tarafın ruhsatı, ehliyeti ve sigorta poliçesi servise teslim edilir.
- Aracı incelemek için gelen eksper evrakları servisten teslim alır.
- Kaza ile ilgili olarak araçta değişecek yada onarılacak parça tespiti yapıldıktan sonra raporunu hazırlayıp tüm evrakları ilgili sigorta şirketinin hasar departmanına gönderir.
Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama Nasıl Yapılır?
Trafik kazası sonrasında kazaya karışan taraflar arasında tutulan kaza tespit tutanağı daha sonra ilgili sigorta şirketinin hasar departmanına ulaştırılır. Sigorta şirketleri, tutanağı ve kaza fotoğraflarını Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi’ne (SBM) iletir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezine ulaşan tutanaklar, sisteme girilir. Daha sonra 3 iş günü içinde sigorta şirketleri kendi müşterisine ait olan kusur oranının tespitini yapar. Bu oranlar %0, %50 ve %100 olarak değerlendirilir. Eğer tüm şirketler aynı kusur oranı konusunda anlaşırlarsa dosya sonuca varır.
Üzerinize kayıtlı aracın trafik poliçesi ve hasar bilgilerini e-Devlet üzerinden sorgulayabilirsiniz. Sorgulama Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sistemlerinde kayıtlı bilgilerde yapılmaktadır. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, adınıza kayıtlı bir araca ait plaka numarasını girerek, trafik poliçe ve hasar bilgileriniz hakkında bilgi alabilirsiniz.
İşleminizin ne durumda olduğunu öğrenebilmek için E-devlet üzerinden sorgulama yapabilirsiniz.
SBM Trafik Poliçe ve Hasar Sorgulama işlemi yapmak için buraya tıklayabilirsiniz.