Kredi notu kişiye ait finansal geçmişin belli bir kuruluşta toplanarak analiz edilmesi sonucu oluşan puanlama sistemidir. Her ülkenin kendi kuruluşu vardır. Türkiye’de KKB tarafından yürütülür.
Findeks (KKB) Nedir?
İçindekiler
Findeks ülkemizde kredi notu belirlemek için çalışan tek yetkili kurumdur. Kredi notunu sadece Findeks hazırlayabilir çünkü yeterli veri kaynağına sadece orası sahiptir. KKB’yi kuran bankaların verilerini elinde bulunduran bu kuruluş daha doğru şekilde risk raporu sunabilmektedir. Ayrıca sadece kurulmasını sağlayan bankalar değil, diğer finans kurumları da üye olup verilerini bu kuruluş ile paylaşmaktadır.
Ancak bankaların kredi taleplerini değerlendirmede kullandıkları ve önemsedikleri başka kriterlerde olduğu için kredi notu tek ölçüt sayılamaz.
Kredi Notu İle Ne Yapılır ve Kredi Notu Ne İşe Yarar?
Kişilerin kredi notu ile bankalar risk durumunu hesaplarlar. Ortaya çıkan risk raporu ile yapılan kredi başvurusu ile ilgili kararlar alınır. Bankalar kredi notunu dikkate alarak ciddi bir değerlendirme yaparlar ve kredi talep eden müşteri ile ilgili karar verme aşamasında bu raporu kullanır. Kredi notuna bakarak risk grubunda olan kişiler değerlendirmeye alınmaz ve kredi talepleri değerlendirilmez.
Kredi Notu Kaç Olmalı?
Findeks ve bankaların kredi notunu değerlendirmede kullandıkları bir tablo vardır. Bu tabloya göre risk durumu derecelendirilmiştir.
- En Riskli : 1-699
- Orta Riskli : 700-1099
- Az Riskli : 1100-1499
- İyi : 1500-1699
- Çok İyi : 1700-1900
Bu gruplardan en riskli ve orta riskli grupta iseniz kredi başvurunuz ya değerlendirmeye alınmaz ya da kredi alabilmeniz için kefil, ipotek gibi istekleri ile borcu garanti altına alırlar.
Kredi Notu Değerlendirilirken Neler Dikkate Alınır?
En riskli ve orta riskli grupta iseniz kredi başvurunuz hiç değerlendirmeye alınmayabilir. Otomatik sistem ile kredi talebinize ret cevabı alırsınız. Bankalarla daha önce hiç çalışmadıysanız kredi notunuz 0 olarak çıkacaktır.
Borç ilişkisine girecek kişi ve kurumlar müşterilerinin yönetilmesi ve borç tahsilatı dâhil olmak üzere, her aşamada Findeks Kredi Notu’ndan faydalanabiliyor.
Findeks Kredi Notunun;
- %35’ini Kredili Ürün Ödeme Alışkanlıkları,
- %35’i Mevcut Hesap ve Borç Durumu,
- %10’u Kredi Kullanım Yoğunluğu,
- %11’i Yeni Kredili Ürün Açılışları,
- %9’u ise diğer unsurlar oluşturmaktadır.