Kredi notu kişiye ait finansal geçmişin belli bir kuruluşta toplanarak analiz edilmesi sonucu oluşan puanlama sistemidir. Ülkemizde bu kuruluş KKB’dir. Bu kuruluştan bilgi almak için belli bir ücret vermeniz gerekir. Kredi notu KKB’ye üye olan firma ve bireysel müşterilere verilir. Bankalar gibi finansal kuruluşlar ve kredi notunu bilmek isteyen kişiler bu kuruluşa başvurarak bilgi alabilirler.
Bireysel olarak kendi kredi notunuzu öğrenmek isterseniz e-devlet kapısı uygulamasından yararlanabilirsiniz. Ayda bir kere olmak şartıyla ücretsiz olarak kredi notunuzu bu siteden öğrenebilirsiniz.
Bazı bankaların kendi bünyelerinde oluşturduğu kredi notu hesaplama uygulamaları vardır. Ancak bu uygulamaların ne kadar doğru hesaplama yaptığı bilinemez. Çünkü kişiye ait tüm bilgilere ulaşamayabilirler.
Kredi Notu İle Ne Yapılır? Ne İşe Yarar?
İçindekiler
Kişilerin kredi notu ile bankalar risk durumunu hesaplarlar. Ortaya çıkan risk raporu ile yapılan kredi başvuru ile ilgili kararlar alınırı. Bankalar kredi notunu dikkate alarak ciddi bir değerlendirme yaparlar ve kredi talep eden müşteri ile ilgili karar verme aşamasında bu raporu kullanır. Kredi notuna bakarak risk grubunda olan kişiler değerlendirmeye alınmaz ve kredi talepleri değerlendirilmez. Findeks ve bankaların kredi notunu değerlendirmede kullandıkları bir tablo vardır. Bu tabloya göre risk durumu derecelendirilmiştir.
- En Riskli : 1-699
- Orta Riskli : 700-1099
- Az Riskli : 1100-1499
- İyi : 1500-1699
- Çok İyi : 1700-1900
En riskli ve orta riskli grupta iseniz kredi başvurunuz hiç değerlendirmeye alınmayabilir. Otomatik sistem ile kredi talebinize ret cevabı alırsınız. Bankalarla daha önce hiç çalışmadıysanız kredi notunuz 0 olarak çıkacaktır.
Kredi Notu Nedir, Nasıl Yükseltilir?
Sahip olduğunuz gelire ve daha önceki ödemelerinize göre güncel olarak faiz oranları belirlenir ve ne kadar kredi çekebileceğinizi öğrenebilirsiniz. Kredi notu bankalar için oldukça önemli bir değerlendirme kriteridir. Tabi ki başka kriterler de dikkate alınır. Findeks raporlarına ve göre kredi notu hesaplama işlemi artık daha sağlıklı şekilde yapılabilmektedir. Daha fazla veriye ulaşabilen findeks daha iyi raporlar ortaya çıkarmaktadır. Bu durumda kreti notunun bankalar için daha önemli bir kriter olması yolunu açmıştır.
Findeks (KKB) Nedir?
Findeks ülkemizde kredi notu belirlemek için çalışan tek yetkili kurumdur. Kredi notunu sadece Findeks hazırlayabilir çünkü yeterli veri kaynağına sadece orası sahiptir. KKB’yi kuran bankaların verilerini elinde bulunduran bu kuruluş daha doğru şekilde risk raporu sunabilmektedir. Ayrıca sadece kurulmasını sağlayan bankalar değil, diğer finans kurumları da üye olup verilerini bu kuruluş ile paylaşmaktadır.
Ancak bankaların kredi taleplerini değerlendirmede kullandıkları ve önemsedikleri başka kriterlerde olduğu için kredi notu tek ölçüt sayılamaz.