Müze kart, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği’nin iş birliği ile hayata geçirilen; Türk vatandaşlarının müzelerle buluşmasını sağlayan bir proje olarak yürütülen kart projesidir. Müze Kart projesinin amacı ülkenin sahip olduğu tarihi zenginlikleri öğrenmesini ve bu yerlerin ziyaret edilmesine imkân sağlamaktadır.
Müze Kart’ı Nereden Alabilirim?
İçindekiler
Müze kartın temin edilebileceği yerler ve satış noktaları müze kart sahibi olmak isteyen kişiler için bilinmelidir. Seyahat sırasında müze kart satış noktaları şunlardır:
- Aksaray’da Ihlara Vadisi Örenyeri,
- Bursa’da, Türk İslam Eserleri Müzesi,
- Ankara’da Cumhuriyet ve Anadolu Medeniyetler Müzesi
- Antalya ili içerisinde; Myra, Simena, Termessos, Olympos, Perge, Patara, Aspendos, Phaselis Örenyerleri, Side, Aziz Nikolas Anıt Müzeleri, Alanya Kalesi ve Antalya Merkezde müze kartı satışları yapılmaktadır.
- Çanakkale’de Truva ve Asos Örenyerleri,
- Aydın’da Afrodisyas, Didim, Millet Örenyerleri, Aydın Müzesi,
- Denizli’de Pamukkale Örenyeri,
- Eskişehir’de, TÜRSAB BYK ofisi ve Müze kart Satış Noktası Cengiz Topel Cad. Bağlar Apt. no:24 k:2 D8,
- Gaziantep de Zeugma Mozaik Müzesi,
- Trabzon’da Sümele Manastırı, Trabzon Müzesi,
- Samsun’da Samsun Arkeoloji ve Etnografya Müzesi,
- Hatay’da, Hatay Arkeoloji Müzesi,
- İstanbul’da Topkapı Sarayı, Ayasofya, Büyük Saray Mozaikleri, Kariye, Türk ve İslam Eserleri ve İstanbul Arkeoloji Müzeleri,
- Mersin’de Cennet Cehennem ve Kanlı Divane Örenyerleri,
- İzmir’de Bergama Akropol, Efes, Bergama Asklepion Örenyerleri, Efes Müzesi,
- Konya’da Mevlana Müzesi,
- Muğla’da Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Kaunos, Knidos, Kayaköy Örenyerleri, Bodrum Mausoleion Anıt Müzesi, Marmaris Kalesi ve Arkeoloji Müzesi,
- Nevşehir’de Göreme Açık Hava Müzesi, Zelve Örenyeri, Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri içerisinden Müze Kart temin etmek mümkündür.
Ayrıca Müze Kart almak için kart basım istasyonları müracaat ederek kart sahibi olabilirsiniz. Başvuru sürecinde yanınızda fotoğraflı kimlik bilginiz, pasaportunuz veya da sürücü belgeniz olmalıdır. Bu belgelerden herhangi birine ibraz etmeniz halinde kısa süre içerisinde Müze Kartınızı temin edebilirsiniz.
Müze Kart Özellikleri
Müze kart özelliklerinin arasından bilinmesi gereken şeylerden bir tanesi de isminize özel çıkartacağınız kartın 1 yıl geçerlilik süresinin olmasıdır. Kart alırken bir kereye mahsus olmak şartıyla 40 TL ücret ödenmesi gerekmektedir, kartınızı aldıktan sonra gittiğiniz müzeler için ücret ödemezsiniz. Aynı zamanda ziyaret ettiğiniz müzeyi bir kere daha ziyaret edebilirsiniz; yani aynı müzeyi bir sene içerisinde 2 kez ziyaret etme şansınız bulunmaktadır.
Müze kartı sahibi olacak kişiler için kurumsal kart ve indirimli kart olmak üzere kullanıcısına göre çeşitleri bulunmaktadır. Bunların arasından ekonomik olarak en uygunu ise indirimli müze karttır.
İndirimli Müze Kart (5 TL)
İndirimli Müze kartı kullanarak müzelere ücretsiz giriş hakkına sahip olan kişiler 18 yaşını doldurmamış öğrenciler ve 65 yaş üstü vatandaşlardır. Ayrıca profesyonel turist rehberlerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı personeline, emekliler ve ailelerine sıra beklemeden müzelere giriş imkânı sunan kart çeşididir. Bu indirimli kart için talep edilen ücret 5 TL’dir.
İndirimli Müze Kart (20 TL)
İndirimli müze kart 18 yaşın üzerindeki öğrencilerin kullanabildiği kart çeşididir. Ayrıca Türkiye’de lise ve üniversite okuyan yabancı uyruklu öğrenciler ile emekli ve özel dershane öğretmenleri dışında ilk ve orta öğretim okullarında öğretmenlik yapan memurların kullandığı karttır. Ücreti 20 TL’dir.
İndirimli müze kartlar için gereken belgeler, standart müze kart için gereken belgeler ile neredeyse aynıdır. Standart müze kart için gerekli belgeler ile birlikte; öğrencilerin öğrenci kartı öğretmenlerin ise geçerli kimlik kartı gerekmektedir. Müze Kartı birçok müzede kullanabilir ve genel kültürünüzü geliştirme imkânı yakalayabilirsiniz.