Vekaletname kişinin başka bir kişiye, kendi adına karar verme ve hareket etme izni verdiğini gösteren belgedir. Özel durumlarda alınan bir belgedir. Yazılı olarak oluşturalan bu belge notere onaylatılır. Vekaletnamede yetkiler sınırlandırılabileceği gibi sınırsız yetkide verilebilir. Bazı kurallar belirlenebilir. Bu kurallara uyulması yasal olarak zorunludur. Vekaletnameye konan sınırlamalar ve kurallar daha sonra sorun yaşanmaması adına önemlidir. Vekaletname sözleşme olarak kabul edilir.
Vekaletnamenin kapsamı vekalet belgesinde düzenlenerek belirlenir. Düzenlenme amacı, muhatap olan kişilerin talepleri belirlenir. Vekaletnamede vekalet verilecek olan kişiye vekil denir. Vekil, vekaleti kendisine verenin talimatlarına uymak durumundadır. Yasal olarak onu dinlemek zorundadır. İzin alma imkanı yoksa karar verme yetkisi vekile kalır. Vekil 18 yaş altındaki kişilere verilemez. Eğer vekalet verecek olan kişi 18 yaş altında ise düzenlenen evrakta kendi adına asaleten küçük/mahcur adına velâyeten/vesayeten ibaresi bulunmalıdır.
Vekâletname Sorgulama Nereden Yapılır?
İçindekiler
Vekaletname sorgulaması iki şekilde yapılabilir.
- e-devlet Sisteminden Vekaletname Sorgulama
- Noterden Vekaletname Sorgulama
e-devlet Sisteminden Vekaletname Sorgulama
Vekaletname sorgulama işlemi online olarak yapılabilmektedir. e-devlet kapısı sistemine giriş yaparak kolayca vekaletname sorgulaması yapabilirsiniz. İzlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Vekalet veren kişi devlet kapısı sistemine giriş yapmalıdır. Bunun için aşağıdaki bağlantıya tıklayın, TC kimlik numarası ve şifre ile birlikte sisteme giriş yapın.
- Arama kısmına vekalet sorgulama yazın ve ilgili sayfaya ulaşın.
- Türkiye Noterler Birliğine bağlı olan bir sayfa karşınıza gelecektir.
- Sayfada vekalet ile ilgili bilgiler bulunur.
Noterden Vekaletname Sorgulama
Vekaletname sorgulaması yapmak için noterlere gidebilirsiniz. Vekaletin hazırlandığı noterden randevu alarak gitmeniz durumunda oluşturulmuş olan vekalet işlemlerinizi görebilirsiniz. 2016 yılı öncesi yapılan vekaletlerde notere gitmek zorunludur. Sonrası için e-devlet sistemi kullanılabilir.
Vekaletname Almak İçin Hangi Belgeler Gerekir?
Vekaletname alabilmek için gereken belgeler vekaletin niteliğine göre değişebilir. Belgelerin belirlenmesinde vekaletin türü önemlidir. Başvuru yapılacağı zaman notere götürülmesi gereken bazı belgeler vardır. Bu belgeler dışında belge talep edilebilir. Getirilmesi gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanabilir.
- Vekâlet verecek olan kişinin nüfus cüzdanı ya da pasaportu
- Vekâlet verilecek olan kişinin kimlik bilgileri
- Düzenleme şeklinde yapılan vekâletnamelerde vekâlet verenin ve vekilin yakın zamanda çekilmiş biyometrik fotoğrafları