Yüksek Seçim Kurulu, Türkiye Cumhuriyeti’nde, Yargıtay ve Danıştay’ın kendi içlerinden çıkardıkları üyeden oluşan, Türkiye’deki seçimlerin genel yönetim ve denetimini yürüten, aynı zamanda da seçimlerin yargısal denetimini sağlayan karma egemen üst yargı merciidir. Seçim yapılacağı zaman tüm süreci bu kurul yönetir. Seçim yapılacağı zaman seçmenler TC kimlik numaraları ile nerede oy kullanacaklarını kolayca öğrenebilirler.
YSK Seçmen Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Seçmen kaydı sorgulama işlemi için Yüksek Seçim Kurulunun internet sitesine girebilirsiniz. Aşağıda ilgili bağlantı verilmiştir. Bu bağlantıda bulunan alana T.C. kimlik numaranızı girmeniz yeterlidir.
Yüksek Seçim Kurulu Seçmen Kaydı Sorgulama işlemi için buraya tıklayınız.
YSK Seçmen sorgulama işlemi için izlemeniz gereken adımlar şu şekildedir:
- Öncelikle yukarıda verilen bağlantıya tıklayın ve sorgulama sayfasına ulaşın.
- Karşınıza Yurt İçi Seçmen Sorgulama sayfası çıkacaktır.
- Bu sayfada sizden bazı bilgiler istenir.
- Bu bilgiler TC kimlik numarası, seri no ve güvenlik kodudur.
- Bilgileri eksiksiz ve doğru bir şekilde girin.
- Sorgula butonuna tıklayın.
Sorgulama işlemi bu kadar kolaydır.
Seçimde İzlenen Adımlar ve Kurallar Nelerdir?
- Oy 08.00-17.00 saatleri arasında yapılır.
- Oy verme saati bitince kimse oy kullanamaz.
- Seçmen nüfus cüzdanını yanında götürmelidir. Nüfus cüzdanı dışında geçerli sayılan belgeler şunlardır: Soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, “kimliğini tereddütsüz ortaya koyan” resimli, resmi nitelikteki belgelerden biri
- Oy pusalaları sandık görevlisinden alınır.
- Tercih ve evet mührü basılarak oy pusuyası zarfa yerleştirilir. Yanlış oy kullanan seçmene yeni pusula verilemez bu yüzden dikkatli olunmalıdır.
- Zarf sandığa atılır.
- Seçmen listesinde bulunan alana imza atılır.
YSK’nın Görevleri Nelerdir?
- Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapmak ve yaptırmak. (md 79/2)
- Seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikâyet ve itirazları incelemek ve kesin karara bağlamak. (md 79/2)
- Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etmek. (md 79/2)
- Ceza infaz kurumları ve tutukevlerinde oy kullanılması ve oyların sayım ve dökümünde seçim emniyeti açısından alınması gerekli tedbirleri tespit etmek. (md 67/5)